tiistai 27. lokakuuta 2009

Käyttääkkö prossua vai muistia?

Sanoisin, että peleissä voi käyttää enemmän joko tietokoneen prosessoria tai muistia, ainakin joiltakin osin. Tässä projektissa on paljon kuvia, joita täytyy pyörittää tai skaalata, kuten tykin ampumat panokset. Tämän voi tehdä kesken pelin joka framessa aina silloin, kun sitä tarvitsee, mikä kuluttaa prosessoritehoja. Tai sitten sen voi tehdä pelin latautuessa, kun peli käynnistetään, ja tallentaa kaikki muistiin. Kun kaikki käännellyt ja skaalatut kuvat on kerran laitettu muistiin, ei niitä enää pelin aikana tarvitse luoda.
Tämän SDL kirjaston kohdalla kuvien kääntely ja skaalaus on varsin hidasta. Muutenkin, kun tämä kirjasto on melko hidas kaiken piirtämisessä, niin ei haluaisi enää enempää kuluttaa prossutehoja. Siispä tämän kirjaston kohdalla on lähes pakko tehdä kaikki etukäteen pelin latautuessa, minkä takia tämä peli tulee kuluttamaan melko paljon muistia. Siis tämä peli lataa kaikki kuvat ja kääntelee ne etukäteen muistiin pelin latautuessa.
Sitten voi vielä miettiä, että lataako kaiken heti aluksi muistiin vai vasta sitten kun tarvitsee. Esimerkiksi mentäessä menusta itse peliin, poistettaisiin kaikki menun tavara muistista ja ladattaisiin pelin tavarat sinne. Tämä on kuitenkin työläämpi tehdä, joten minä päätin vain ladata kaiken kerralla muistiin. Jos ei lataisi kaikkea kerralla, tulisi myös pieni lataustauko, aina kun siirtyisi pelin ja menun välillä.

Sitten vähän mitä olen viime aikoina saanut aikaiseksi muistin käytön osalta. Kuten tuossa edellisessä jutussa kerroin, peli kulutti huimat 244Mt muista ja latasi 2.7 sekuntia. Silloin esimerkiksi vihulaisten raadoista oli 360 eri kuvaa, jokaiseen mahdolliseen suunta, kaikki muistissa. Nyt vähensin niiden määrän kymmeneen, koska eihän niitä oikeasti tarvitse noin paljon olla. Siispä nyt muistin kulutus on paljon vähäisempää. Tällä hetkellä se on noin 150Mt ja pelikin latautuu nyt 1.9:ssä sekuntissa, ja tuossa on vielä mukana paljon enemmän tavaraa kuin viimeksi (kuten muutaman uuden vihun kuvat).
Sain myös yhden (ja luultavasti myös viimeisen) muistivuodon korjattua, mistä olen varsin iloinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti